Rola empatii w obsłudze Gości HoReCa oraz techniki zarządzania emocjami w pracy z trudnymi sytuacjami.
Dzień 1: Rola empatii w obsłudze gości.
1. Wprowadzenie:
· zrozumienie potrzeb grupy docelowej w branży HoReCa;
· definicja roli empatii w kontekście obsługi gości w hotelach, restauracjach i kawiarniach.
2. Rola empatii:
· różnica między empatią a sympatią;
· korzyści płynące z zastosowania empatii w komunikacji z gośćmi HoReCa.
3. Techniki rozwijania empatii:
· istota rozwijania empatii w praktyce obsługi gości w branży HoReCa;
· ćwiczenia praktyczne i studia przypadków.
4. Empatia w praktyce:
· organizowanie interakcji z gośćmi z wykorzystaniem technik empatycznych;
· monitorowanie efektywności zastosowania empatii w obsłudze gości HoReCa.
Dzień 2: Techniki zarządzania emocjami w pracy z trudnymi sytuacjami.
1. Wprowadzenie:
· przegląd technik zarządzania emocjami w kontekście pracy z trudnymi sytuacjami w branży HoReCa;
· poznanie wpływu osobowości na emocje.
2. Charakterystyka trudnych sytuacji i gości:
· rozróżnienie różnych typów trudnych sytuacji i gości w branży HoReCa;
· definiowanie specyfiki sytuacji konfliktowych w hotelach, restauracjach i kawiarniach.
3. Techniki zarządzania emocjami:
· projektowanie strategii radzenia sobie z emocjami w trudnych sytuacjach;
· praktyczne sposoby zarządzania emocjami w pracy w branży HoReCa;
· techniki asertywnej komunikacji w obsłudze gości;
· organizacja symulacji i praktycznych ćwiczeń.
4. Podsumowanie i ocena efektów:
· kontrola efektywności poznanych technik.
· korzyści dla gości oraz dla placówki hotelowej, restauracyjnej i kawiarnianej branży HoReCa.